Profeteren

De kwestie van profeteren


© Debby van Galen

december 2024

Inleiding

"Profeteren kun je leren", hoor je de laatste tijd heel vaak. Het zou helemaal niet moeilijk zijn, want er zouden slechts een paar basisregels voor zijn. Om die regels te leren toepassen worden workshops en cursussen aangeboden. De belangrijkste regel is volgens degenen die dit onderwijzen, dat het vooral opbouwend en bemoedigend moet zijn. 


Voor de onderbouwing grijpt men voornamelijk enkele teksten aan die de apostel Paulus daarover heeft geschreven. Bovendien stelt men dat de profeet Elisa een profetenschool heeft gehad, en dat dit fenomeen weer nieuw leven moet worden ingeblazen.


Er zijn echter wel een aantal bezwaren te noemen voor dit fenomeen. In dit artikel behandel ik er twee in het kort.


Profeteren volgens Jezus

Het wordt als bewijs dat iemand in nauw contact met God staat en Zijn stem heeft leren onderscheiden van hun eigen gedachten, als men vaak (op afroep) kan melden "een beeld te hebben ontvangen" . De betekenis ervan kan bijv. zijn, een schouderklopje of een voorzegging van een groot plan dat God voorheeft. Vaak gaat dit gepaard met een voorwaarde.


Echter, heb je je wel eens afgevraagd of Jezus iets heeft gezegd over wat profeteren is volgens Hem?

We lezen in Johannes 7:38 Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. 'Levend water' is een oud-Hebreeuwse metafoor voor Thora. Als we deze vers zouden omzetten naar hoe de mensen het toen verstonden, dan heeft Jezus dit bedoeld te zeggen: een onstuitbare stroom van ‘levend water’ die uit het binnenste van de mens vloeit op initiatief van de Geest van God. Oftewel, de mens die profetisch namens God spreekt doet dit op basis van de Thora. (Joh. 7:38, Jes.12:3, Num. 20:7-11)


Daar blijkt al uit, dat profeteren eigenlijk helemaal niet zo makkelijk is, want er moet bij degene die profeteert volgens Jezus' definitie zeer goede kennis van de Thora aanwezig zijn. Jezus onderwees de mensen alleen op basis van de Thora en de profeten die een uitwerking van de Thora gaven. (Cf. Joh. 14:26)


Gave of functie

De Bijbel maakt onderscheid tussen de gave van profeteren en de functie van profeet.


Een gave is tijdelijk, incidenteel en door de Heiige Geest geïnitieerd die niet af te dwingen is. Een intensieve periode van gebed, vasten en Bijbelstudie gaat er vaak aan vooraf. Het is geen bezit van de mens, maar een instrument van God die Hij inzet naar Zijn soevereine wil. Hij houdt de teugels ervan in handen.


De functie van profeet is van een heel andere orde. De functie was voor het leven, en pas in te nemen wanneer aan een aantal zeer strenge voorwaarden was voldaan, waarvan intieme kennis van de Thora en die deskundig kunnen interpreteren en toepasbaar maken voor de eigen tijd er slechts een was.

Voorts moest de aspirant-profeet een viertal kwaliteiten ten toon hebben gespreid, zoals een zeer grote mate van zachtmoedigheid en bescheidenheid.


In het kort kunnen we nu al zeggen dat het voor slechts enkelen haalbaar is om de (permanente) functie van profeet te mogen vervullen. De tijdelijke en incidentele gave van profeteren is sinds de uitstorting van de Heilige Geest “op alle vlees” mogelijk voor iedere volgeling van Jezus, mits na een bepaalde periode van intensief gebed, etc. 


Boek

Om hier meer over te leren, raden wij u aan Debby's boek De kwestie van profeteren - In het licht van de Joodse context en cultuur van de Bijbel te lezen. Klik op de knop hieronder om naar de pagina Boeken te gaan.


De kwestie van profeteren


Alle artikelen worden je gratis aangeboden door Debby van Galen.

Wil je haar bedanken met een blijk van waardering en steunen?

Klik op de donatieknop naar keuze.

Doneren via bank
Share by: